Türkmen Keşkülü. 3 cilt. Kerkük, 2007, 2010, 2015 yeni Türkçe, 2019 Arapça

29

Ata Terzibaşı Türkmenlerin kültür, dil, tarih, edebiyat, sanat ve eleştiri konularında yazdığı ve yayımladığı makalelerini toplayıp “Türkmen Keşkülü” adı altında 3 ciltlik bir eser hazırladı. Birinci cilt 2007, ikinci cilt 2010 ve 3. Cilt ise, 2015 yılında Kerkük’te Endülüs Fotokopi yoluyla yeni Türkçe harfleriyle yayınladı. Kitapta yer alan bazı yazılar “Türkmeneli Gazetesi” Aydın Kalemler köşesinde “Aktarmacı” takma adıyla 2006 yılında yayınlanmıştır. Bu 3 eserde yayınlanan yazıların çoğu farklı dergilerde ve kitaplarda da yayınlanmıştır. Bu kitapta yer alan Makaleler şunlardır. Birinci ciltte: “Türkmenlerin Faysal’a ait biat boykotu, Bayat makamıyla söylenen bir gazel, Garip bir gazel, Davut Paşa’nın Şairliği, Fuzulî ile Kanuni’nin muhaveresi, Çiftçiler Şiiri, Mendeli’den görkemli bir şair, Şeyhülislam Hayri Efendi ve Kerküklü Selim, Kerkük’te Telgrafın Kuruluşu, Tisin gelişme ve gerilemesi, Kale’de bazı mevkilerde ilgili Destanî menkıbeler, Tisinli Şair Rauf, Şairin Çocukluk çağı, Kerkük’te telefonun Kuruluşu, Bir Kerküklü’nün 3 buluşu, Milli Savaş Kahramanı Genç Osman, Mahalle Mekteplerinde tedrisat Geleneği, Eski İstanbul Valisi Kerküklü Lütfü Kırdar, Kerküklü Usta Horyat Çağırçısı Mehmet Gülboyınoğlu, Derviş Paşa’nın düzeltilmiş şahane bir gazeli. İkinci ciltte:

Türk mü Türkmen mi yada Türkman?, Fuzulînin menkıbevi hayatından bir nebze, Çanakkale Türküsü ve Kerkük ile tarihi menşei, Kerkük’te İlkel ilanlar ve manzum reklamlar, Bağdat Valisi Mithat Paşa, Musullu şair Hafız Basiri, Kerkük’te Mevlevî Tekkeleri, Kuş diliyle söyleşi, Kerkük Belediye Reislerinden: Baki Ağa ve fıkraları, Kerkük’te Mayıs 1924 Katliamı, Kerkük’te 14/17 temmuz 1959 Katliamının bilinmeyen bazı yanları, Devr-i kamer temrini, Edebiyatımızda Muvaşşah şiir, Divan edebiyatında eski şarap, Divan edebiyatında ağaç at, Folklor ve edebiyatta keckülah terimi, Divan edebiyatında gül ağız ve ince dudak, edebi sanatından Tevriye, Sembolik bir müstezat Horyat, Olaylı hoyratlarımızdan, Horyat ve şiir etkileşmesi, Abdülvahit Küzeci ve Türkiye hatıralarımız, Şair İzzettin Abdi Bayatlı’nın bir mektubu, Erbil’de Türkmenleri bağımsız millî bir gazetesi, Nesrin Erbil’in bir şiirinin tahlili (Şarkımız), Şairin düğünü, Bir Yazıya yanıtım, Türk Edebiyatında iki kaynak eser, Edebi Eserler Arasında, Kitaplar arasında Şark Kedisi, Tebriz’den gelen yankılı bir eser, Irak Türkmen boyları- oymakları ve yerleşeme bölgeleri, Bir makalenin pürüzleri ve düzeltilmesi. Üçüncü ciltte ise:

Namık Kemal’in Kerkük’le Edebi İlişkisi, Türk şairi Yahya Kemal Beyatlı ve Kerküklü Şeyh Faiz’in raksiyelerinin değerlendirmesi, Mesut Cemil Kerkük’te, Edebiyatımızda türban ve bedelli askerlik, Kerküklü makamşinas Hacı Numan Halife Rızvan, Kitaplar arasında Kerkük (Bacermay) tarihi, Kerkük’te Spor konusunda basılmış bir kitap, Edebiyatta Leffü neşir sanatı, Fuzulînin Doğum Tarihini yansıtan enteresan bir manzume, Can çekişen horyatlarımız ve Usta bir çağrıcı, Kerkük’te Makam ezgisi ve Usta bir makamşünas, Olaylı bir Türkü ve Kerkük’te geçen gerçek Hikayesi makaleleri yer almıştır. 2019 ‘da da Gazi Nakip tarafından kitabın birinci cildi Arapçaya aktarıldı.