2. Arshed Omeed Jıhad, Irak Türkmen Folklorunda Ata Terzibaşı’nın Yeri, Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara 2018
Ata Terzibaşı’nın Irak Türkmen folkloru ile ilgili araştırılmalarını kapsayan bu akademik çalışma Türkmen folkloruna ait halk inançları, merasim kültürü, bilmeceler, atasözleri, ninniler hoyrat ve türküler, masallar gibi ürünler anlatılmıştır. Irak Türkmen folkloru araştırmacısı Ata Terzibaşı’nın hayatı ve çalışmaları incelenmiştir. Ata Terzibaşı, Irak Türkmen folklorunun birçok ürününü derlemiş, araştırmış, incelemiş, Türk ve Azerbaycan folklor ürünleriyle karşılaştırmıştır. Çalışmalarını yüzlerce makale, yazı ve onlarca kitapta sunmuştur. Bu araştırmada Terzibaşı’nın Irak Türkmen folklor biliminin kurucusu ve Türk dünyasına tanıtıcısı olduğu yorumuna varılmıştır. Terzibaşı’nın derlediği folklor ürünleri Türkiye’de incelemeye tabi tutularak Irak Türklerinin kültür tarihine ışık tutacağı kanaatindeyiz. Tezin danışmanlığını Doç. Dr. Nezir Temur yapmıştır.
Bu akademik çalışmanın üç bölümden oluşur. Birinci bölüm: Irak Türkmen Tarihi, Irak Türkmen Kültürü, Irak Türkmen Edebiyatı, Halk Edebiyatı, Yazılı Edebiyat, Çağdaş Edebiyat, Cumhuriyet dönemi. İkinci bölümde Irak Türkmen Folkloru, Irak Türkmen Araştırmaları Tarihçesi, Irak Türkmen Folkloruna Ait Ürünler, Halk İnançları, Yeminler, Fallar, Irak Türkmen Folklorunda Halk Merasimleri, Mevsimler, Bilmeceler, Bilmecelerin Anlam ve Çeşitleri, Irak Türkmen Bilmecelerinde Konu, Kerkük Hoyratları ve Manileri, Maniler, Ninniler (Beşik Nağmeleri, leyleler), Okşamalar, Matallar, Atasözleri ve Deyimler, Irak Türkmenleri Âşıklık Geleneği. Üçüncü bölüm ise, Ata Terzibaşı’nın Hayatı ve Eserlerin Toplu Bir Bakış, Ata Terzibaşı, Hayatı ve Eserleri, Ata Terzibaşı’nın Derleme Çalışmaları Hakkında, Ata Terzibaşı’nın Çalışmaları Hakkında Genel Bilgi konularına yer verilmiştir.