Edebi Kişiliği

37

Ata Terzibaşı ortaokul öğrencisiyken Irak’ta yayınlanan bazı gazete ve dergilerde makale yazmaya başladı. Hukuk Fakültesindeyken Kerkük’te (Kerkük, Afak, Beşir) gazetelerinde ve yurtdışında bazı Arap dergilerinde; Mısır’ın “Kahire ve El-Risale”, Lübnan’ın “El-Edip”, Suriye’nin “El-Hadis” dergilerinde çok değerli yazıları yer almıştır.

Irak’ta El-Aklam, El-Mektebe, El-Tazammun, El-Sakafa El-Hadise, El-Ahaa, El-Ahbar, El-Mese, El-Şaab, El-Emel, Kerkük, El-Siyase, El-Eyyam, El-Beled, El-Bilad ve Türkiye’nin “Yeşil ada”, “Türk Dili”, “Türk Sanatı”, “Türk Yurdu”, “Türk Kültürü” gibi dergilerinde, edebiyat, hukuk, tarih, folklor, müzik ve dil alanlarında Türkçe ve Arapça birçok yazısı yayınlandı.

Terzibaşı, çeşitli konularda yazdığı yazılarıyla birlikte Türkmen edebiyatı, dili ve folkloru alanında da değerli eserler bıraktı. Onun bu alandaki çalışmaları birçok genç araştırmacıya ışık tutmaktadır. Terzibaşı, Türkmen Kültürüne ve Edebiyatı’na yaptığı hizmetle yediden yetmişe herkesin gönlünde taht kurmuştur. Onun edebiyat, kültür, sanat, basın, folklor ve diğer alandaki çalışmaları temel kaynak niteliğindedir. Ağırlıklı olarak Kerkük hoyratlarını ilmi bir metotla incelemiş ve düzenlemiştir. Üç cilt halinde 1955, 1956, 1957 yıllarında yayımladığı “Kerkük Hoyratları ve Manileri” bir ata-ana mirası olarak ölümsüzleşmiş, şair ve bestekârlara ilham kaynağı olmuştur.

Terzibaşı, bilimsel araştırma ve titiz bir ansiklopedik çalışma sonucu yazıp Kerkük’te Arap elifbasıyla yayınladığı 13 ciltlik “Kerkük Şairleri” ile 3 ciltlik Erbil Şairleri eserleri İstanbul’da Ötüken Yayınevi tarafından 2013 yılında 4 ciltlik Latin elifbasıyla “Kerkük Şairleri” adıyla yayınlanması, Irak’ta ve Türk dünyasında geniş ilgi görmüştür. Bu önemli biyografik çalışmalarında Kerkük şairlerinin sanat yaşantılarını konu edinerek şiirlerinden örnekler vermiştir.

İlk şairlerimizden; Nesimi, Fuzuli, Ruhi, Garibi hakkında birçok araştırmalar yapmış ve yazılar yayınlamıştır. Çocukluğundan beri Fuzuli hayranı olan Terzibaşı, Fuzuli’ye ilişkin yazıları, onun çok yönlü bir yazar olduğuna ışık tutmaktadır.

Vefat etmeden önce “Fuzuli Hakkında Yazıları” kitap olarak Necat Kevseroğlu tarafından hazırlanması ona büyük bir mutluluk getirmiştir. Türk Dünyası edebiyatçıları arasında özel bir yere sahip olan Terzibaşı çalışmalarında Türkmen şiirine, basınına, folkloruna, sanatına ve medeniyetine ciddi bir şekilde önem vermiştir.

Terzibaşı, 1953-2014 yılları arası 50 civarında eseri yayınlamıştır. Bugüne kadar evlenmeyen Terzibaşı’ya nedeni sorulduğunda “Ben kitaplarımla evliyim” derdi. Kendini toplumuna adayan, tozlu raflardan yazma defterlerden, arşivlerden, ilgili kişilerden Türkmen sanatını, edebiyatını, gelenek göreneklerini, inceden inceye inceleyerek, akademik bir metotla ağır şartlar altında iğne ile kuyu kazarak evlenmemesinin tek nedeni de onun okumaya ve araştırmaya ne ölçüde kendini verdiğini göstermektedir.